ברכב אצלי שקע הטעינה מאחורה לא עובד בלי סוויץ פתוח, ובטיולי שטח להשאיר את המקרר דולק בלילה נהייה סיוט של העברת כבלים מחוץ לאוטו, ועוד אחרי שהתקע של המקרר נהרס בגלל שהתעקם באחד הטיולים - היה חייב לייצר פה פתרון כמו שצריך :-).
אחרי מפגש 3, חשמל וטעינה, גיתאי שלח לנו תמונה של מעגל חשמלי שמשלב מצבר גיבוי (או חלופי) - אז יש סקיצה ויש כיוון - קדימה, נכנסים לפרויקט.
סרטון של הפרויקט, ולאחר מכן הסברים
תכנון
בג'יפ הצרכים לחשמל שונים ומגוונים, אז השלב הראשון הוא קודם כל להבין מה הצרכים, מקרר כבר נרשם, אבל אולי לחבר גם את הקומפרסור בחיבור קבוע, אולי בהמשך משאבת מים טבולה למקלחת שטח מפנקת, תמיד לעשות כמה שיותר הכנות.
אז אחרי שגיבשתי את הצרכים, תכננתי איפה למקם את לוח החשמל ובהתאמה איך תראה המערכת על הרכב בגדול.
אחרי שיש סקיצה, גזרתי מזה אילו רכיבים נדרשים, מה נדרש מכל רכיב וכדומה, אז להלן רשימת קניות מדוד עלי (לינקים בסוף) :
1. חוט חשמל 10 ממ"ר (מתאים לשימוש של עד 90a). אורך 10 מטר. - החוט הזה יעביר את הזרם הנדרש מהמצבר הראשי למערכת המשנית.
2. נעלי כבל לכבל 10 ממ"ר - 10 יחידות
3. מפסק 100a
4. דיודה
5. לוח חשמל עם 3-4 מפסקים, חיווי מתח מצבר, שקע טעינה
6. ממסר (Relay 30a)
7. נעלי כבל קטנים (עד 2.5 ממ"ר), חוטים 2.5 מ"ר בשני צבעים
ביצוע
אז התחלתי מהשחלת החוט, מתא המנוע, דרך קיר האש, השארת ספייר באזור תא הנהג למפסק ראשי, דרך רצפת הרכב עד לתא המטען לנק' שבה מתוכננת התקנת הלוח.
תא המנוע - הלחמתי לחוט פיוז 50a קרוב לחיבור למצבר (עוד הגנה למניעת תקלה כואבת), חיבור למצבר ועיגון הבית פיוז כדי שלא ירקוד בתא המנוע - פה סיימנו.
תא הנהג - פירקתי פלסטיק, קדחתי חור אלגנטי, ויצרתי מקום למפסק ראשי, כך שעם החניה ורגע לפני כיבוי הרכב אפשר להדליק באופן מיידי את המערכת המשנית (או לנתק, העיקר הנגישות).
תא המטען - פה התחילה העבודה האמיתית, ללוח החשמל היה תכנון של המקום, אבל לדיודה (עוד רגע הסבר) היה צריך לאלתר,
אז לקחתי קופסת פלסטיק דיי חזקה, חתכתי כמה חורים כדי שרגלי הדיודה יוכלו לצאת - והנה לנו בית דיודה בייצור מקומי.
הדיודה קריטית במערכת מסוג זה, שהיא למעשה קובעת כיוון למתח (מהמצבר הראשי למשני), ובאופן זה אנחנו מונעים מצב שהמשני מטעין את הראשי. אחרי ההרכבה של הדיודה והחיבורים עשיתי בדיקה נחמדה, הדלקתי את המפסק הראשי, בראש הדיודה יש חשמל, ברגלי הדיודה יש חשמל. עכשיו ניתקתי מצבר ראשי וחיברתי לדיודה (ברגליים) מצבר משני, ברגליים יש חשמל, ובראש - אין. הדיודה עובדת.
חיבורים עד כה, מצבר ראשי, פיוז 50a, מפסק תא נהג, ראש דיודה, מרגלי הדיודה חיבור אחד מזין את הלוח חשמל הראשי + ממסר לקומפרסור, וחיבור שני (אפשר על אותו אחד, סתם נוחות) למצבר משני. המינוס הוא משותף לראשי ולמשני. לא ציינתי אבל הלוח חשמל הגיע עם בית פיוז + פיוז לכל אחד מהמפסקים אז חסך פה התקנה של בית פיוזים (שגם נרכש מבעוד מועד).
ממסר קומפרסור - רגל 30 לדיודה, רגל 87 לקומפרסור, רגל 86 למפסק בלוח, רגל 85 למינוס. כך שברגע שמודלק המפסק, רגל 86 מקבלת מתח וסוגרת מעגל עם רגל 85, שיוצרת השראה וסוגרת מעגל בין רגל 30 לרגל 87.
אחרי כל החיבורים והרצה על יבש עם המצבר המשני, הרכבה של הכל, קיבוע לוח חשמל, יצירת פתח להוצאת חוטים לחיבור של המקרר, קומפרסור ועוד, חיבור מינוסים .... וזהו - תם פרויקט החשמל.
לינקים לרכיבים
מפסק ראשי - https://s.click.aliexpress.com/e/_9QbAIr
לוח חשמל - https://s.click.aliexpress.com/e/_AWsyQJ
נעילי כבל קטנים - https://s.click.aliexpress.com/e/_9IRZwb
פיוז 50a ליד המצבר - https://s.click.aliexpress.com/e/_9uLqyj
חוטי חשמל - מכל חנות חשמל בארץ, יש טבלאות של ממ"ר לפי עוצמות זרם (או awg שזה תקן אמריקאי, חשוב להבין מי הצרכן וכמה צורך כדי להתאים את עובי החוט) - לינק לטבלה שהשתמשתי https://meters.co.uk/wp-content/uploads/2019/10/CHART-1-w-1024x1024.jpg
Comments