הרכב שלי הוא סיטרואן סי 4 פיקאסו, מודל 2008, תיבה רובוטית. בסביבות 320,000 ק"מ נכון להתרחשות המעשה.
לאחרונה הוא התחיל להשתגע. זאת אומרת, מעבר לרגיל. הייתי רגיל לקבל איזו הודעת שגיאה בגיר מפעם לפעם מזה שנים, לאפס אותה ולשכוח ממנה – כשפעם הלכתי למוסך, לא מצאו כלום וחשבו שזה חיישן כלשהו. אז התרגלתי לזה שאם יש בעיה, מאפסים ושלום על ישראל..
מצד שני, אז לא עברתי עדיין שום קורס מאפס למאה והידע שלי היה הרבה פחות מסודר.
ולאחרונה, הרכב התחיל להשתגע ממש. הודעות שגיאה בגיר כמעט כל נסיעה; סירוב להכניס הילוך בתחילת נסיעה (נא לאפס כמה פעמים, או להמתין 20 דקות), והכי גרוע – הוא התחיל לפתח מנהג מגונה מאוד לעבור בתחילת הנסיעה לניוטרל תוך נסיעה עירונית איטית, או להיתקע בהילוך שני או שלישי.
כל זה – בד"כ ברבע השעה הראשונה של נסיעה, והכי הרבה – בבוקר. ובמיוחד – אחרי כמה ימים ללא נסיעה.
אז חיברתי מחשב דיאגנוסטיקה (יש לי אחד ספציפי לסיטרואן, אבל כל צ'יפ זול עם תוכנה יעשה את העבודה). בדקתי וחשכו עיני: רצף שלם של הודעות שגיאה. חלקן מובנות מאליהן ('תקלה, הקלאץ' תקוע.' מה הייתי עושה בלעדיכם?) וחלקן פחות ('לחץ נמוך במשאבת אקטואטור הגיר') וחלקן עוד פחות (כבר לא זוכר).
אוקיי, זה לא נראה טוב.
אבל...
התחלתי להפעיל את הראש ואת מה שלמדתי. הרי לא הגיוני שפתאום כל המערכות יתחילו להשתגע, נכון? זה יכול לקרות אבל מן הסתם הייתי מקבל קצר רציני ככה. אז יש כמה אפשרויות: האחת – יש פה תקלה מתגלגלת. משהו אחד שגורר איתו עוד דברים. אבל מה המשהו הזה? התחלתי לחפש בספר המכונאים של הרכב, ומצאתי שלפחות שלוש מתוך שלל ההודעות יכולות להיות קשורות לנתיך אחד. אז החלפתי אותו. אין מה לחסוך על נתיכים שעולים שקל-שניים.
הבעיה המשיכה, לפחות ככל הקשור לגיר. אז אפשר להסכים שיש בעיה בגיר. ונראה שבעיה גדולה, לפי השיגעון.
אבל לפני החלפת חלקים יקרים (או גישה למוסך שעלול למצוא לי תקלות קיימות במקרה הטוב ולא קיימות במקרה הרע), החלטתי לבדוק בעצמי. אחרי הכל, אחת ההודעות החוזרות היא על תת-לחץ במשאבת אקטואטור הגיר. ותת לחץ יכול להיגרם אם חסר נוזל, או אם יש דליפה. כאן הכנסתי את העובדה שהתקלה מתרחשת רק בתחילת נסיעה, והסיכוי שנוזל לא מגיע לאן שהוא צריך כשהמנוע רק מתחיל לעבוד – גדל.
אחרי הפעלת הראש הגיע הזמן להפעיל את השרירים: העליתי את האוטו על בוקים (נוהל בטיחות קבוע), פרקתי גלגל ומכסה מגן פנימי כדי להגיע לגיר ולראות האם החשד שלי נכון. בשלב ראשון הייתי צריך לנקות היטב-היטב את מיכל הנוזל של הקלאץ' (להלן, אקטואטור) כדי לראות בכלל מה קורה שם – היה עליו לכלוך של 320,000 ק"מ – ואז ראיתי שכמעט אין שום נוזל. זאת אומרת, אמנם היצרן טוען שלא צריך להחליף נוזל בכלל, אבל כלל – אם אומרים 'לא צריך' הכוונה היא 'מתישהו יעלה לכם יקר שלא החלפתם'. טוב, אז צריך נוזל. הזמנתי (נוזל Motul Multi HF, זה כנראה נוזל 75W. בארץ – 100 ₪ לפני משלוח), ולמחרת הגיע. אז ניקיתי הכל כדי לדעת עד לאן למלא, מילאתי, הרכבתי, סגרתי, והופ!
אין תקלות.
ממש אין.
בכלל אין.
2500 ק"מ מאז התיקון ועדיין אין.
(מאז פרקתי שוב כדי לבדוק אם יש דליפה במשאבה , שאולי זו הסיבה לאובדן הנוזל – שמח לציין שלא).
אז מה היה לנו? רצף שלם של תקלות שבסופו של דבר התכנסו לעניין פשוט מאוד: מחסור בנוזל.
עלות כל הסיפור – 120 ₪ (בקבוק + משלוח מהיר), שעה ומשהו עבודה לא מאומצת מדי, ובעיקר – חשיבה מסודרת שהובילה להבנה איפה צריך לחפש, ומן הסתם קצת מזל שזו אכן הייתה הבעיה...
הדברים הקטנים שעושים שינוי גדול. מדהים. בעלי מקצוע בכלל לא חושבים על פתרון כזה. תיכף אשתף גם מקרה שהיה לי בגיר של הטרופר. המחשבה של גיתאי, להסתכל רחב ואז לחפש את הבעיה. לבדוק את כל השרשרת.